شهر اصفهان را می توان شهری قدیم دانست که از مدرن بودن نیز کم ندارد. اگر از حضور پررنگ اصفهان در فرهنگ و تاریخ ایران بخواهیم بگوییم صحبت به درازار می انجامد؛ همان بس که ناصرخسرو (قرن 4 و5 هـ .ق) در سفرنامه خود می گوید " اندرون شهر همه آبادان که هیچ از وی خراب ندیدم و بازارهای بسیار، و بازاری دیدم از آن صرافان که اندر او دویست مرد صراف بود و هر بازاری را دربندی و دروازه ای و همه محلت‌ها و کوچه‌ها را همچنین دربندها و دروازه های محکم و کاروانسراهای پاکیزه بود".

هنر و فرهنگ خاص اصفهان نیز جایگاهی را برای آن رقم زده که گویای اراده و خلاقیت بی بدیل مردمان آن است. آثار به جای مانده از دوران سلجوقی، آل مظفر و صفویه از این شهر مجموعه ای ارزشمند ساخته که آنرا به موزه ای زنده با عنوان نصف جهان معروف ساخته است.

از شاخص ترین جاذبه های منقول اصفهان که می تواند به عنوان سفیری از فرهنگ ایرانی به اقصا نقاط جهان سفر کند صنایع دستی پربار و نفیس این شهر است که ریشه در قدمت آن دارد.

یکی از خصیصه های بسیار مثبت اصفهان این است که به افتخارات تاریخی خود بسنده نکرده و همچنان روی به تعالی و پیشرفت دارد که احراز افتخاراتی نظیر پایتخت فرهنگی جهان اسلام، شهر جهانی صنایع دستی و شهر خلاق صنایع دستی موید این موضع است.

شهر اصفهان به واسطه وجود آثار و ابنیه تاریخی به جای مانده از صدر اسلام و شاهکارهای معماری خلق شده بعد از ورود اسلام، انتخابش به عنوان پایتخت سیاسی در سه دوره از تاریخ پرفراز و نشیب ایران اسلامی ( دیالمه، سلاجقه و صفویان)، آثار خلق شده کم نظیر هنرمندان عرصه صنایع دستی و هنرهای سنتی، از قدیم الایام تا حال حاضر جایگاه والای خود را حفظ و کماکان پویایی، سرزندگی و نشاط خود را به همراه دارد و مهمتر از همه در این شهر – موزه و نگین آن ( میدان امام ) می توان بزرگترین بازار عرضه و تولید صنایع دستی اصیل ایران زمین را ( که شاید یکی از بی نظیرترین مکان ها از این حیث در دنیا محسوب می گردد) ، مشاهده نمود. شهر اصفهان به دلیل جایگاه ارزشمندی که در حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی ( نه تنها کشور بلکه دنیا ) داشته و دارد بعد از پیگیریهای متعدد مسئولین کشوری و استانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ( در حوزه معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی)، در سال 2015 میلادی رسما از جانب شورای جهانی صنایع دستی به عنوان شهر جهانی صنایع دستی معرفی گردید.

استان اصفهان با مساحت 106179 كيلومتر مربع، حدود 25/6 درصد از مساحت كل كشور را به خود اختصاص داده است و با ده استان همسايگي دارد. شهر اصفهان با تاریخ بس کهن و آثار تاريخي فراوان از شهرهای مشهور ایران و جهان است. نام اصفهان همواره يادآور هنرهاي سنتي وصنايع دستي بوده و هست. در حال حاضر 299 رشته صنایع دستی در 18گروه طبقه بندی شده اند که از این تعداد رشته بیش از   آنها در استان اصفهان ثبت شده است و شهر اصفهان با بیش از 60 رشته به عنوان اولین شهر کشور هم از لحاظ تعداد و هم از لحاظ تنوع در رشته ها شناخته می شود. همچنین با بیش از 15000 کارگاه انفرادی و گروهی و وجود  بیش از 20000 هنرمند و صنعتگر از لحاظ جمعیت شغلی نیز به عنوان اولین شهر کشور شناخته  می شود. از مهمترین رشته های موجود می توان به قلمزنی، قلمکار، خاتم، مینا، فیروزه کوبی، کاشی سازی سنتی ، نگارگری و . . .  اشاره کرد. پس از انتخاب اصفهان در اکتبر 2015 میلادی  و پس از ابلاغ دستورالعمل مربوطه، بلافاصله تشکیلات سازمانی دبیرخانه اصفهان شهر جهانی مشخص و فعالیت خود را آغاز نمود.